Hatha yoga

De yoga die ik, Monique (Jolanda) Tel-Lubben, begeleid is hatha yoga. Het is een invoelende en zachte vorm van yoga, die door liefdevolle aandacht ruimte creëert voor ontspanning en balans. Het is de deur naar harmonie en vrede ervaren in lichaam en geest. De yoga vergroot het bewustzijn van lichaam en geest, waardoor je steeds minder doet en meer ontvangt. Het laat je ervaren wat is, hier en nu. In mijn lessen (en daarbuiten ;-)) is ieder persoon goed zoals hij of zij is en tijdens de les moet je (dus ook) niets.

~~ do less get more ~~

Het woord yoga betekent (vertaald uit het Sanskriet) ‘juk’ en staat voor het verenigen, het verbinden van lichaam, geest en ziel.

Hatha yoga is een fysieke yoga vorm en heeft het lichaam als uitgangspunt. De geest is daarbij nodig om de aandacht op het lichaam te richten. Door toegewijde, liefdevolle aandacht ontstaat de verbinding, wat weer ruimte creëert voor ontspanning en balans.

  

Inhoud les

De yogales begint met een ‘landing’, ‘thuiskomen in jezelf’ noem ik het ook wel. Daarna volgen er een aantal houdingen, voorafgegaan door een kleine warming-up voor het lichaam. Alle houdingen zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar. Het is niet de bedoeling dat je over je grenzen gaat. De les eindigt met een liggende ontspanning.

De lessen bestaan voor het grootste deel uit het beoefenen van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama’s). Daarnaast worden er in de lessen ook meditatieoefeningen gegeven.